01/03/2012 – De voorbereiding: deel 3


de route…

“Reizen is dwalen en verdwalen, met mijn stalen ros als ideale reispartner…”  Met deze filosofische gedachte start ik zowat elke fotoreportageavond. Gedurende de eerste vijf minuten probeer ik de beweegredenen van mijn reisdrang per fiets te omschrijven. Ik vertel vaak zoals ik fiets, flanerend op de tonen van de tango en met de nieuwsgierigheid van een ondeugende dreumes. Vooral de ongebondenheid inzake ruimte en tijd tijdens mijn lange fietstocht doorheen Latijns-Amerika (2006-2009) maakte van mij een fietsende nomade. Steeds onderweg, van land tot land, van stad tot stad, maar zonder een vaste route, zonder een welomlijnd plan.

Tijdens de ‘Solar Challenge Adventure Tour’ zal dat ‘zwervend’ gevoel ongetwijfeld veel minder de kop opsteken. Mijn deelname aan de ecologische fietsrace ‘The Suntrip’ staat onbezonnen ‘verdwalen’ in de weg. Of toch niet helemaal. Deelnemen vind ik belangrijker dan een ereplaats op het podium. Het avontuur, de ontmoetingen, de onzekerheden, de vrijheid, … Ze vormen stuk voor stuk de hoekstenen van mijn reis. Dit zal nu niet anders zijn.

Toch moet ik toegeven dat het een totaal andere reis zal worden. Een reis waar de techniek voorop staat. De elektrische aandrijving opgewekt door zonne-energie heeft in de voorbereidingsfase de reisroute en de tijdspanne van de reis zelf behoorlijk bepaald.  Aanvankelijk had ik gedacht om de reis te beperken tot ‘The Suntrip’, de fietsrace met als vertrekpunt  Zuid-Frankrijk en  Astana, de hoofdstad van Kazakstan, als eindbestemming. Intuïtief voelde ik evenwel dat er iets niet klopte aan het ‘ecologisch’ verhaal. Proberen je zoveel en zover mogelijk te verplaatsen zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Het is ei zo na de natte droom van elke milieubewuste reiziger. Alleen stelde ik vast dat, eenmaal de aankomst bereikt, de deelnemers massaal per vliegtuig huiswaarts keren. Fout! Het logische alternatief, om met de solarfiets huiswaarts te keren, is in de winter niet meteen een haalbare optie. Als ik resoluut de ecologische kaart wil trekken, dan is de zon achterna fietsen het enige waardige alternatief. De vooropgestelde termijn van drie maand zal dus minimaal 12 maand worden of zelfs nog iets langer.

Niet alleen de fiets, maar evenzo de zon zal mijn trouwste reispartner worden, althans dat hoop ik toch. In mijn zoektocht naar de uit te stippelen route heb ik zoveel als mogelijk rekening gehouden met de klimatologische omstandigheden. Niet altijd evident omdat de weersomstandigheden door de  uitgestrektheid van een land als bijvoorbeeld China van streek tot streek sterk kan verschillen. Ik moet eerlijk toegeven dat het uittekenen van de route een titanen werk was. Een afstand van 40.000 kilometer stippel je niet in een handomdraai uit.  Wanneer ik nu een blik werp op de af te leggen weg, dan word ik echt wel heel even stil. De sliert rode vlaggetjes kronkelt zich als een Boa-constrictor over de landkaart. De reisroute loopt maar liefst doorheen 32 landen en van precies de helft moet ik een visum zien te bemachtigen. Of dit van een leien dakje zal lopen, is nog maar de vraag.

Nu de route vast ligt, kan de zoektocht naar medepassagiers ook echt beginnen. Als vervoersmiddel heb ik bewust gekozen voor een tandem om op die manier zoveel als mogelijk mensen te laten mee genieten van het avontuur. Eenmaal aangekomen in Astana verdwijnt het voorste zonnepaneel en wordt de vrij gekomen ruimte opengesteld voor wie eens iets anders wil dan een strandvakantie. Wie zich aangesproken voelt om een stukje avontuur mee te beleven, kan gerust contact opnemen. Ook mensen ter plaatse wil ik de mogelijkheid bieden om een stuk mee te fietsen. Je leest het goed, het wordt zondermeer een buitengewone reis.

De reisroute:

België – Frankrijk – Italië – Kroatië – Servië – Bulgarije – Roemenië – Oekraïne – Kazakstan – Rusland – Mongolië – China – Vietnam – Laos – Cambodja – Thailand – Myanmar – Noord- India – Bangladesh – Bhutan – Nepal – Tibet – Indian – Pakistan – Iran – Irak – Turkije – Bulgarije – Macedonië – Albanië – Montenegro – Kroatië – Slovenië – Oostenrijk – Duitsland – Luxemburg – België