25/08/2014: Nieuwsbrief 8

8ste Nieuwsbrief
Maandag 25 augustus 2014 – Duitsland (Stuttgard)

Beste,

De voorbije 15 maand kon u aan de hand van zeven nieuwsbrieven en reisverslagen (www.solarbiketour.com) een stukje meereizen in de bandensporen van een ongemeen boeiend fietsavontuur. Met de nieuwsgierigheid van een dreumes heb ik 24 landen doorkruist, steeds zoekend naar de eigenheid van land en volk. In mijn zoektocht werd ik vanuit het thuisfront meermaals aangemoedigd om niet op te geven en blijvend te genieten van deze uitzonderlijke reis. Via deze weg wil ik eenieder alvast bedanken omdat jullie een beetje mijn reisgezel waren, mijn klankbord, mijn steun en toeverlaat. Deze laatste nieuwsbrief wijkt dan ook af van alle voorgaande, het is dan ook de allerlaatste. Deze keer geen nabeschouwing over de voorbije fietsweken -daarvoor verwijs ik graag naar de website waar je onder de rubriek ‘dagboek’ de laatste updates kan nalezen-, maar eerder een blik naar de toekomst.

Precies binnen een week start opnieuw een gloednieuw schooljaar. Reiskoffers worden wederom ingeruild voor stevige schooltassen. De fiets en de wagen eisen terug een belangrijke plaats op in het woon-werkverkeer. Tijdens de lunchpauze of de koffiebreak worden vakantie anekdotes nog heel even boven gehaald om daarna te verdwijnen in het selectief geheugen van de reiziger. Dagdromen naar nieuwe bestemmingen is net nog wat te vroeg. Ook voor mij nadert de realiteit met rasse schreden. Na vijftien maand is de weg naar de finish in zicht. De allerlaatste loodjes liggen achter mij, het doel is bereikt. Niet zonder slag of stoot. Meer dan eens was tegenslag mijn reisgezel, maar mede dankzij de hulp en de gastvrijheid van wildvreemden of zielsverwanten werd de droom toch werkelijkheid. Ik keer huiswaarts met fietstassen boordevol reisherinneringen. Voor mij begint er nu een nieuwe reis, naar een bestemming met misschien wel de allermooiste naam: thuis. In deze vertrouwde omgeving start weldra de laatste fietsetappe, digitaal en verhalend. Terugtrekkend in het kleinste kamertje op de bovenste verdieping zal ik grasduinen tussen ontelbare foto’s en filmopnames. De beelden en momentopnames zal ik destilleren tot verhalen en reportages. De publicatie van het foto-reisverhalen boek en de première van de fotofilmreportage zijn voorzien voor het najaar van 2015. Reizen in een ander universum is een mooi vooruitzicht…

Maar eerst nog thuiskomen… De aankomst ligt nu definitief vast: zondag 31 augustus om 15u op de Grote Markt van Ieper. Het Ieperse stadsbestuur heeft inmiddels het licht op groen gezet om de binnenkoer van de Lakenhalle open te stellen. Het museumcafé van ‘Flanders Fields’ biedt ons de mogelijkheid om te klinken op het geslaagde fietsavontuur. U bent meer dan welkom!

Via deze allerlaatste, wat ‘ongewone’ nieuwsbrief wil ik van de gelegenheid gebruik maken om ook twee Ieperse verenigingen -die me nauw aan het hart liggen en uw steun meer dan ooit verdienen- in het daglicht te plaatsen: ‘de Ieperse Kunstkring Richten’ en ‘Filmuniversiteit’.

De toneelvereniging Richten biedt al decennia een hoogstaand theaterprogramma aan en ook dit seizoen is dit niet anders. Met hun aanbod van vier gastproducties en twee eigen producties (telkens geregisseerd door beroepsmensen uit de theaterwereld) blijven ze een unicum binnen de culturele toneelsector. De verwachtingen zijn dit seizoen des te hoger gespannen, want voor de eerste eigen productie pakken ze uit met ‘Het dagboek van Anne Frank’. Een theatervoorstelling waar nu al reikhalzend naar wordt uitgekeken!

Programma:

. di 30/09/14: ‘De latste kanse’ – Het Prethuis vzw
. do 30/10/14: ‘Herfst in schoorl’ – Theater het Volk (nl)
. di 18/11-vr 21/11-za 22/11/14: ‘Het Dagboek van Anne Frank’ – Richten
. vr 06/02/15 – ‘Lars’ – De Spelerij
. vr 27/02/15 – ‘Het eenzame Westen’ – Het eenzame Westen
. di 31/03-vr 03/04/15 – ‘Altijd ’t zelfde’ – Richten

Een theaterabonnement voor de zes voorstellingen kost slechts €60 of €10 per voorstelling! Speciale reductie voor studenten! Losse kaarten zijn uiteraard ook te verkrijgen. Voor toegangskaarten verwijs ik graag naar de website www.toneelrichten.be waar u alle informatie terug vindt omtrent het theaterseizoen en de reservatie.

Voor wie van film houdt, kan ik alvast het programma van Filmuniversiteit warm aanbevelen. In de Ieperse Stadsschouwburg worden telkens op donderdagavond tien filmpareltjes vertoond.

Programma:

. 16/10/14: ‘The Broken Circle Breakdown’
. 06/11/14: ‘A Royal Affair’
. 20/11/14: ‘Barbara’
. 04/12/14: ‘Joyeux Noël’
. 18/12/14: ‘Life Father, Like Son’
. 08/01/15: ‘Philomena’
. 22/01/15: ‘Le Passé’
. 05/02/15: ‘Les Garçons et Guillaume, à table’
. 26/02/15: ‘Io et Te’
. 12/03/15: ’12 Years a Slave’

Een individueel abonnement kost €40 voor de reeks van tien films, een gezinskaart voor twee personen kost €65. Ook hier kan u afzonderlijke toegangskaarten aankopen. Voor meer info: www.filmuniversiteit.be

Hopend u te mogen begroeten op zondag 31 augustus om 15u op de Grote Markt te Ieper en/of op één of andere toneel- of filmvoorstelling!

Met warme groet,
Grégory Lewyllie
www.solarbiketour.com