Big Brother is watching you!

Een stad uitfietsen is veelal een complexe onderneming. Eenmaal je een uitvalsroute hebt gevonden, stel je je vaak de vraag of je nu fietst op een autosnelweg of een nationale route. Eens te meer in een land als Tsjechië waar de wagens om je heen zoeven. In het eerste geval kan je beter meteen rechtomkeer maken. Niet alleen om de precaire verkeersveiligheid, maar evenzo voor de controle en sanctie die boven je hoofd hangt. Wie deelneemt aan The Suntrip, weet als geen ander: ‘Big Brother is watching you’! Je geringste beweging wordt vanop afstand en virtueel nauwlettend door de organisatie in het oog gehouden via een zogenaamde satelliet spot. Dit vernuft kleinood registreert gewoon alles: je minimale en maximale snelheid, je gemiddelde snelheid, je rust- en reistijden, je dagafstanden en je route.

Fietsen tussen negen uur ’s avonds en zeven uur ’s morgens is strikt verboden. Ook beroep doen op gemotoriseerde voertuigen of het nemen van een boot en/of trein is uit den boze. Via de website www.race.thesuntrip.com kan je op elk ogenblik van de dag exact zien waar ik me bevind en dus ook of ’s nachts onder de blote sterrenhemel slaap of knus in een bedje. Zou ik een proces kunnen aanspannen tegen de organisatie van The Suntrip wegens schending van de privacyregels?

Fietsen in Tsjechië is volop in opmars, want als je de grote, drukke banen vermijdt, dan kom je in een waar fietsparadijs terecht. Tsjechië is misschien niet het eerste land waar je aan denkt als je op fietsvakantie wenst te gaan, maar desalniettemin heeft het heel wat te bieden. Eenmaal je de drukte achter je laat, kom je terecht in een gevarieerde landschap van pittoreske steden en bossen. Burchten en kastelen vormen er de opvallende details. Sinds het netwerk van bewegwijzerde fietsroutes door ‘the European Cyclists Federation’ flink is uitgebreid, zit ook het fietsen in Tsjechië in de lift. Het vergt evenwel wat conditie, want echt vlak is het in Tsjechië nooit. In ruil krijg je dan weer mooie vergezichten en de verdiende afdaling. Ik moet eerlijk bekennen dat ik stilaan het fietsritme en het vakantiegevoel te pakken krijg.

Dat gevoel wordt heel even onderbroken wanneer ik exact op de tiende dag van mijn vertrek uit Chamonix (de officiële startplaats van de Suntrip-race) breaking-news ontvang. Op de display van mijn mobiele telefoon zie ik “Breaking news: Raf in Russia.” Via de gesloten chatgroep ‘wechat ST18’ kunnen de deelnemers van de Suntrip met elkaar communiceren. Belangrijke mededelingen of interessante gegevens inzake grensovergangen of routes worden kwistig verspreid. Ook de organisatie maakt handig gebruik van dit medium. Niet te geloven, in nauwelijks 10 dagen is de Belg Raf Vanhulle erin geslaagd om reeds de grens met Rusland te bereiken. Als een torpedo laat hij het ene land na het andere achter zich liggen. De gedoodverfde winnaar haalt duidelijk alles uit de kast om zijn podiumplaats op te eisen. Nu, elk zijn drijfveer tot deelname. Laat mij maar verder dagdromen…