13/09/2013: Nieuwsbrief 3

3de Nieuwsbrief
vrijdag 13 sept 2013 – Kharkhorin (Mongolië)

Hoi iedereen,

De tijd vliegt, eens te meer als je op reis bent. Inmiddels ligt het eerste deel van mijn ‘Solar Challenge Adventure Tour’, met name ‘The Suntrip’ al een tijdje achter mij. Deze solarrace werd feestelijk afgesloten op zaterdag 17 augustus in Astana, hoofdstad van Kazakhstan. Exact 73 dagen deed ik erover om een afstand van 8955 km te fietsen, van het centrum van Ieper tot in het verre Astana.

Van meet af aan had ik mezelf opgelegd om er geen ‘race’ van te maken. Reizen per fiets is voor mij nog altijd een manier van verplaatsen en geen doel op zich. Toch moet ik toegeven dat het wedstrijdgevoel me vaak parten speelde. Via de website van ‘The Suntrip’ kon elke deelnemer op een gps-kaart zijn positie bekijken en vaststellen waar hij gepositioneerd stond t.o.v. zijn tegenstanders. Onvermijdelijk werkt dat het wedstrijdgehalte in de hand en vaak betrapte ik me erop dat ik dagenlang kilometers aan het vreten was zonder nog oog te hebben voor het land dat ik doorkruiste. Ik voelde me dan ook opgelucht toen ik na precies 59 dagen -‘The Suntrip’ startte officieel op 15 juni vanuit het Franse Chambéry- Astana binnen fietste.

De tocht was behoorlijk lastig, mede door de vele technische problemen waarmee ik te kampen had. Gelukkig vond ik steeds onbaatzuchtige, helpende handen die me weer op weg hielpen. Mijn slogan ‘Het avontuur begint pas echt als je in de problemen zit’ heb ik maar al te vaak moeten bovenhalen. Heel af en toe zag ik het echt niet meer zitten en was ik de wanhoop nabij, maar dat was gelukkig buiten de waard gerekend van tientallen enthousiaste autochtonen. Advies kwam er ook vanuit België. Via skype en e-mail stonden Filip van de ligfietswinkel te Gent en Joris van Bruthaus uit Waregem me bij met de nodige raad. Tot slot kon ik rekenen op de aanmoedigingen van vele sympathisanten die vanuit het thuisfront mijn reilen en zeilen volgden. Mijn geslaagde deelname aan ‘The Suntrip’ heb ik dus ook een beetje aan jullie te danken. Om het met de woorden van politici te zeggen: 1000 x dank!

Ondertussen ben ik gestart met het tweede deel van m’n solartocht, ‘The Solar Bike Tour’. De fiets heeft inmiddels een grondige gedaanteverwisseling ondergaan. Zo werd het voorste zonnepaneel verwijderd en werd de vrijgekomen plaats ingenomen door m’n wederhelft, Annelies, die me een zevental weken zal vergezellen.

We bevinden ons momenteel in het fascinerende Mongolië. Na onze kennismaking met Astana, het New York van Kazakhstan waar de glitter en de glamour van luxueuze winkelcentra, gigantisch glazen wolkenkrabbers en futuristische, kegelvormige torens je doen vergeten dat hier ooit de Zijderoute passeerde, is de confrontatie met het pure Mongolië des te groter. Het land van eindeloze steppes en Dzjengis Khan voelt na ‘The Suntrip’ aan als een verademing. Of heeft dat gevoel te maken met Annelies die het fietsritme bewust wat binnen de perken houdt? Het vakantiegevoel duikt meer en meer op en we laten ons onderdompelen in wat Mongolië zo typeert: het nomadenbestaan. Duizenden families ruilen hun vaste stedelijke woonplaats in de winter met een nomadenleven op het platteland in de zomer. Hun ronde, witte, vilten huisjes omringd door hun kudde geiten, paarden of yaks vormen voor ons de ideale coördinaten om te weten of we wel de juiste richting uitgaan. Wegen zijn er nagenoeg niet. Mensen gaan hier een richting uit, volgen een spoor van heuvel tot heuvel, van berg tot berg. Mongolië is daarenboven ook een gigantisch groot land, ruim 50 keer België. We voelen ons dan ook vaak als nietige fietsertjes te midden van een onmetelijk en variërend landschap. De hobbelige aarden wegen zijn veelal niet op maat gemaakt voor tandem en trailer. De geplande fietsafstanden hebben we ondertussen ook fors teruggeschroefd, alsook de route hebben we grondig gewijzigd.

De komende weken willen we een stukje nomade zijn onder de nomaden, onze tent opslaan naast de vele yurts en ons laten verrassen door de gastvrijheid van dit fascinerend land. Benieuwd of het ons zal lukken…

Sportieve groet,
Grégory Lewyllie
www.solarbiketour.com

ps: Surf naar de website en bekijk alvast onder de rubriek video reisdagboeken het eerste deel van Mongolië.

Een gedachte over “13/09/2013: Nieuwsbrief 3

  1. Wij bewonderen U om steeds maar verder te gaan , na reeds zovele moeilijke momenten. Doe zo verder. Wij wensen U alle succes toe, en tot binnen een jaar.
    Groetjes
    Raf en Rita

Reacties zijn gesloten.