15/05/2013 – De voorbereiding: deel 11

De eerste testrit is in aantocht…

Mijn woonkamer is de voorbije dagen omgetoverd tot een etalageruimte. Outdoor spullen en fietsonderdelen liggen er netjes opgestapeld, zij aan zij. Eerstdaags maak ik een inventaris op en kan het wikken en wegen beginnen. Ik ga op reis en ik neem mee…

Als je aan deze fase beland bent, dan verlang je nog maar naar één iets: vertrekken. De voordeur dichttrekken en het aardse bestaan achter je laten. Je laten meevoeren met de wind en je kompas laten leiden door toevallige ontmoetingen. Helaas is die onbezonnenheid nog niet meteen voor morgen.

Het opzet om met een solarbike de afstand van de omtrek van de aarde te overbruggen, maakt de voorbereidingsfase net iets moeilijker. Zo heb ik de ombouw van de fiets zwaar onderschat. De voortreffelijk, aangepaste fietskar zag er oerdegelijk uit. Dominiek Mouton van het bedrijf ARTWELDING had er zijn ziel ingestoken. Helaas lag het zwaartepunt te hoog en zat er niks anders op om het concept totaal te veranderen.

Met de citaat van Jean Luc Dehaene (premier van België van 1992 tot 1999) in het achterhoofd -‘men moet de problemen pas aanpakken als ze zich voordoen’- werd er de voorbije dagen met man en macht aan de fiets gewerkt. Nog twee dagen en dan is de fiets eindelijk klaar. Zonder de onovertroffen vakkennis van Dominiek Mouton van ARTWELDING (www.artwelding.be) en Joris Van der Borght van BRUTHAUS (www.bruthaus.be) had ik mijn fietsdroom wellicht definitief mogen begraven. Ook de medewerking van Filip Vanhelsuwé van de LIGFIETSWINKEL (www.ligfiets.be) te Gent is van een onschatbare waarde. Allemaal mannen met het hart op de juiste plaats!

De eerste grote testrit is voorzien voor zondag aanstaande. Op die dag, zondag 19 mei, neem ik deel aan de bikeparade te Kortrijk. Er wordt in een lus doorheen de straten van Kortrijk gefietst. Dit fietsevenement wil vooral aantonen dat fietsen leuk, maar ook praktisch kan zijn. Dit jaar is het thema ‘fietskarren’. Een fietskar kan perfect wedijveren met de bagagekoffer van je wagen. Meer nog! Zondag aanstaande zal ik zelfs aantonen dat een fietskar perfect kan dienen om zonnepanelen te vervoeren die meteen ook functioneel zijn om lange afstanden te overbruggen. Wordt vervolgd…

Duizend maal dank aan: