11/01/2013 – Gérard Depardieu: h(g)eld van Rusland

Gérard Depardieu had beter moeten weten…

In tijden van economische crisis moet iedereen de broeksriem aanhalen. Ook de vorig jaar verkozen Franse president François Hollande was zich daar goed van bewust en beloofde dan ook aan het Franse volk om vooral de rijken in het land zwaarder te belasten. In een electorale strijd moet je vooral de kleine man in de straat voor je kar spannen. Als je hen daarbij nog het gevoel heeft dat de rijken eens flink afgestraft zullen worden, dan is de overwinning bijna een feit.

Dat er tussen woorden en daden een serieus hindernissenparcours ligt, blijkt de voorbije weken eens te meer. Niet alleen maakte de Franse Grondwettelijke Raad de ‘rijkentaks’ ongedaan, maar moest de Franse president ook machteloos toekijken hoe verschillende bekende Fransen in het verweer gingen.

De beslissing om inkomens van meer dan 1 miljoen euro per jaar met 75 procent te belasten, zette kwaad bloed. Niet in het minst bij de Franse steracteur Gérard Depardieu. Hij kondigde prompt aan dat hij zijn Franse nationaliteit zou inruilen voor België. Het land van de overheerlijke Brusselse wafels, van het bier en de chocolade, is voor de rijke Fransen een belastingsparadijs. In België ligt het maximumtarief op 50 procent voor iedereen die meer verdient dan 34.330 euro per jaar.

De Belgische overheid toonde zich niet meteen laaiend enthousiast. België ziet liever niet dat het een imago krijgt opgespeld van belastingsparadijs voor rijke Fransen. De Russische president Vladimir Poetin keek ondertussen van op de zijlijn geamuseerd toe en wachtte het perfecte moment af om op de proppen te komen. Met veel bravoure vertelde hij aan de opgetrommelde wereldpers dat Depardieu meer dan welkom was in Rusland. De Franse filmster is in Rusland enorm populair sinds hij in een film Raspoetin gestalte heeft gegeven. De uitnodiging viel bij Depardieu niet in dovemansoren en zakte maar al te graag af naar de residentie van de president in de badplaats Sotchi, aan de oevers van de Zwarte Zee. Toeval of niet, maar precies op deze plaats is er een verplichte stop voorzien tijdens ‘The Suntrip’. Zou het de bedoeling zijn dat we door Poetin in hoogst eigen persoon op audiëntie mogen gaan en zal ons dan ook net als Depardieu een Russische paspoort, een appartement en residentiële villa worden toegestopt?

Ik hoef niks van al die zaken, want ik zet al lang geen hoge pet op met het beleid van Poetin. Sinds zijn toetreding als president (2008) is de persvrijheid fors beperkt en worden betogingen en opstanden tegen het regeringsbeleid met harde hand uit elkaar geslagen. Vorig jaar werd de beperking op vrije meningsuiting wereldnieuws, toen drie leden van de punkband ‘Pussy Riot’ veroordeeld werden tot twee jaar strafkamp. Zij hadden in een kerkgebouw geprotesteerd tegen Poetin. Naast de beperking van vrijheden neemt de corruptie sinds zijn aantreden ongekende proporties aan en dit terwijl alsmaar meer Russen onder de armoedegrens leven. Depardieu had beter moeten weten…