25/11/12 – Expo 2017

Een strijd tussen David en Goliath…

In het leven zijn er winnaars en verliezers. Alleen in de muzikale leefwereld van Bram Vermeulen zaliger bestaat er ‘een wedstrijd die niemand winnen kan’. Het is een mooie gedachte, want het impliceert dat competitiviteit nooit ophoudt te bestaan.

De werkelijkheid toont evenwel een ander verhaal, een verhaal met soms een duister kantje. Afgelopen donderdag viel de beslissing over de locatie waar de internationale tentoonstelling van 2017 plaats zal vinden. Wat een nek-aan-nek race had moeten worden tussen de twee grote kanshebbers, Luik en Astana -hoofdstad van Kzachstan, werd een duel tussen David en Goliath. Met een afgetekende score van 103 stemmen in het voordeel van Astana, werd Luik gevloerd met een ‘ippon’.

Meteen na de toewijzing waren de speculaties niet uit de lucht: oneerlijke stemming, corruptie, omkoping. De verliezers staafden zelfs hun beweringen met een filmpje waarop te zien is hoe een man een witte enveloppe lijkt te ontvangen en de inhoud ervan in zijn zak steekt. Daags na de toekenning wees ook de schrijvende pers een bezwarende vinger in de richting van Kazachstan. ‘De Kazachen hebben energiecontracten en geld gegeven aan de landen die moesten stemmen’ (De Morgen, 23 nov ’12).

Ondanks het aantoonbaar bewijsmateriaal dat het spel niet eerlijk werd gespeeld, heeft het campagneteam voor Expo Luik 2017 besloten geen klacht in te dienen. Met de povere score van 44 stemmen kan je beter de strijdbijl begraven. Luik houdt het hoofd evenwel recht en is vastbesloten om als een waardige verliezer de toekomst tegemoet te zien. Ook onze premier Elio Di Rupo benadrukte gisteren het positieve effect van de kandidatuur. “De inspanningen zijn niet verloren. Luik heeft de hele wereld zijn dynamisme, samenhorigheid en enthousiasme getoond.” Of deze vleiende woorden de ontgoocheling zal kunnen milderen is maar de vraag.

Bij enkele honderden Luikenaars die op het centrale Place Saint-Lambert de stemming in Paris live op groot scherm volgde, was de verslagenheid groot. Velen onder hen vrezen nu dat de geplande investeringen niet meer zullen worden dan woordeloze beloftes. Vooral de bewoners van de achtergestelde wijk Coronmeuse, waar de expositie zou hebben plaatsgevonden, zien het verlies met lede ogen aan. Laat ons hopen dat de plannen niet volledig in de koelkast verdwijnen en dat het stadsbestuur zich toch engageert om Luik verder uit te bouwen met de blik naar de ecologische toekomst gericht. Pas op die manier zullen de Luikenaars zich opnieuw een beetje David voelen…


La Belgique invite le monde à Liège.


Astana, le gagnant du Expo 2017.