In Laos, maar in wezen in gans Azië, zijn religieuze rites en rituelen niet weg te denken uit het dagelijkse leven. Het meest gangbare ritueel is het offeren voor de goden. Je kan geen tempel voorbij lopen of je vindt wel ergens een achtergelaten offer onder de vorm van wat voedsel of een bloemstukje. Heel vaak smeulen er ook wat wierookstokjes. Het gebruik ervan is eeuwenoud en moet vooral dienen om contact te kunnen maken met de goden. Eenmaal het contact is gelegd, wordt er aandacht gevraagd voor de gebeden.
In de onmiddellijke omgeving van tempels en bidplaatsen tref je vaak vrouwen aan. Zittend op een rieten mat verkopen ze zelfgemaakte bloemstukjes met wierookstokjes. Voor de vrouwen is het vaak een manier om wat extra bij te verdienen. Wierook heeft nog een aantal andere functies. Zo zou de zoete geur een rustgevende uitwerking opwekken en zou het de concentratie bevorderen. Ideaal dus om te mediteren. Tijdens de opleiding tot monnik wordt wierook dan ook vaak gebruikt om de aspirant-monniken alert te houden.
Het aansteken van wierookstokjes is gebonden aan strikte regels. Allereerst moet men 3 buigingen maken, gevolgd door een mediterend handgebaar (een mudra). Pas daarna kunnen er maximaal 3 wierookstokjes worden geofferd: één voor het huidige leven, één voor het verleden en één voor de toekomst. Ook het plaatsen van die wierookstokjes is gebonden aan bepaalde regels. In Azië is oog voor detail meer dan ooit aanwezig.