Bombie’s restaurant – Foto 1/11

Begin juli 2017 ontstond er in Ieper heel wat commotie rond de opening van het nieuwe eetcafé ‘Iepereat’. De gelijkenis met ‘Yperiet’, het dodelijk mosterdgas dat tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitse troepen voor het eerst in de streek rond Ieper werd gebruikt en onnoemelijk veel slachtoffers maakte, was te frappant. Ook het logo met daarop twee afgebeelde bommen konden op weinig sympathie rekenen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de hele heisa rond het gebeuren slechts vanop de zijlijn heb gevolgd. Het enige dat ik me meen te herinneren is dat het logo werd aangepast, maar dat de naam ongewijzigd is gebleven. Ik vermoed zelfs dat het bewuste etablissement inmiddels nieuwe eigenaars heeft gekregen en de naam niet langer werd behouden.

Toen ik in Phonsavan enkele dagen geleden het uithangbord ‘Bombie’s’ zag hangen, moest ik onmiddellijk terugdenken aan het voorval. De verwijzing naar de Vietnam oorlog is hier ontegensprekelijk. Ook de bommen die opgesteld staan als wachters laten niks aan de verbeelding over en het onderstel waarop de menukaart rust maakt het plaatje compleet. Tijdens de Vietnam oorlog (1964-1973) dropten de Amerikanen maar liefst 2,1 miljoen ton bommen over Laos of omgerekend 500 kilogram per bewoner. Voor de Amerikaanse gevechtspiloten was het bij hun terugkeer naar hun basis in Thailand veiliger om hun niet gebruikte munitie ergens te droppen, dan te landen met nog zoveel onontplofte munitie aan boord. Zo werd Laos ongewild het meest gebombardeerde land in de wereldgeschiedenis.

Of er rond het uithangbord in het restaurant in Phonsavan ook zoveel commotie is geweest, lijkt me twijfelachtig. ‘De herinneringen aan de gruwel van de oorlog, is net als in Ieper, deel geworden van het toerisme. Het enige verschil is dat niemand hier wakker ligt van welke verwijzing dan ook.