01/03/2014: De koningssteden van Mandalay…

De omgeving van Mandalay…

Mandalay heeft zijn plaats op de toeristische kaart niet alleen te danken aan zijn heuveltop en omringende kloosters en pagodes. Ook de koningssteden in de omgeving rond de stad oefenen een bepaalde aantrekkingskracht uit. We schepenen daarom in om het stadje Mingun te bezoeken. Omringd door rivieren vormt het een eiland op zich dat enkel per boot kan worden aangedaan. Ossenkoetsen staan klaar om toeristen op hun wenken te bedienen. Wij voelen ons net iets te jong en te sportief en gaan dan ook te voet op verkenning. Mingun is de trotse eigenaar van twee wereldrecords: de grootste klok en de grootste onafgewerkte pagode op aarde.

Vooral die laatste weet ons best te bekoren. In 1790 startte men met de bouw van wat de grootste pagode moest worden. Maar liefst 20.000 slaven werden ingezet om gestalte te geven aan de grootsheidswaanzin van koning Bodawpaya. Het project draaide echter uit op een fiasco, want de schatkist bleek ontoereikend om het tempelcomplex af te werken. De aardbeving van 1838 transformeerde het uiteindelijk tot een ruïne. Ondanks alles blijven de restanten imponeren. In schril contrast met de hoop bakstenen staat de Hsinbyume pagode. Het helderwitte bouwwerk is omringd door een golvende scheidingsmuur. Mijn liefde voor fotografie kan ik er volledig op botvieren.

Het stadje Inwa (Ava) is wel per fiets bereikbaar en dus sporen we onze stalen ros die richting uit. Het teakhouten klooster Bagaya Kyaung vormt er de belangrijkste bezienswaardigheid. Maar liefst 267 pilaren ondersteunen het complex met zijn 7 verdiepingen tellend dak. Voor het bezoek moet je het ‘Mandalay comboticket’ kunnen voorleggen. Om heel wat bezienswaardigheden te zien moet je in Birma aardig in de geldbeurs tasten. Omdat we niet tuk zijn om het militaire regime te steunen, weten we steevast de juiste achterpoortjes te vinden om er alsnog binnen te geraken. Ook nu weer slagen we moeiteloos om door de ticketcontrole te passeren.


We sluiten onze lange verkenningsdag af in schoonheid door een bezoek te brengen aan alweer een wereldrecord: de langste (1200 m) teakhouten brug ter wereld. De U Bein Bridge is een geliefde plek voor fotografen. Helaas hebben ook horden toeristen deze plek inmiddels gevonden. Goeie plaatsjes schieten is dan ook een kwestie van veel geduld en creativiteit. De opmars van het toerisme zal er ongetwijfeld voor zorgen dat binnen onafzienbare tijd ook voor deze attractie betaald zal moeten worden. Myanmar is aardig op weg om zijn buurland Thailand in te halen. Met dat ene verschil dat Myanmar resoluut de kaart trekt van de goed bemiddelde reiziger en dat Thailand het backpackersland bij uitstek zal blijven.