Internet, gefnuikt door de Chinese overheid…
Het blijft toch wennen… In het internettijdperk reizen door een onmetelijk groot land als China die elke toegang tot WordPress, Facebook, Twitter en Youtube blokkeert. Reizigers die het gebruiksvriendelijke ‘Wordpress’ als basis voor hun internetsite gebruiken, zijn er aan voor de moeite.
Is bloggen dan strikt verboden in China? Neen, Weibo -de Chinese variant van Twitter- is met 500 miljoen geregistreerde gebruikers en ongeveer honderd miljoen berichten per dag razend populair. Populair, maar niet zonder gevaar. Onlangs nog raakte bekend dat de Chinese overheid maar liefst twee miljoen mensen in dienst heeft om internetactiviteiten in de gaten te houden. Ze verzamelen en analyseren meningen op sociale mediasites en stellen rapporten op voor beleidsmakers. Het verwijderen van berichten behoort niet tot hun bevoegdheid. Daar bestaat nog een ander uitgebreid team voor.
Wie zich kritisch uitlaat op het net, wordt op de vingers getikt. Het verwijderen van accounts is schering en inslag. Zo onderging het ook een aantal maanden geleden de invloedrijke hoogleraar rechten, He Bing. In een online opiniepeiling vroeg hij zijn lezers of China naar hun mening in chaos ten onder zal gaan, als de autoriteiten afstand doen van Moa Zedong. De reacties bleven niet uit. Zo reageerde iemand: “Maos’s lijk verwijderen van het Plein van de Hemelse Vrede zou de eerste stap zijn om van China een beschaafd land te maken.”
Het geval van He Bing is geen alleenstaand feit. Ook de bekende schrijver en dissident Murong Xuecun onderging hetzelfde lot. Het aanmaken van een nieuwe account is een maat voor niets, want het IP-adres binnen Weibo wordt systematisch geblokkeerd. De macht van China wil niet gecontroleerd worden, laat staan bekritiseerd.
Ook ik moet mij als reiziger schikken naar de geplogenheden van de Chinese regels inzake internetgebruik. Er is hier veelal wifi beschikbaar, maar heel vaak is het draadloos internet beveiligd. Vind je eentje waarop je wel onbeperkt kan surfen, dan is de connectie uiterst traag. Best vervelend als je, zoals in mijn geval, filmpjes op je website wil uploaden. Dan maar naar een internetcafé… Vergeet het maar. Buitenlandse toeristen zijn er niet welkom, niet door de eigenaar, maar door de overheid. Eenieder die surft vanuit een internetcafé moet beschikken over een ID-pasje. Deze wordt gescand alvorens je online gaat en zo wordt elk internetverkeer perfect bijgehouden en gecontroleerd. In China is ‘Big Brother is watching you’ nooit ver weg.
Deze rigide vorm van internetbeleid moet voor vele surfers een doorn in het oog zijn. Voorlopig lijkt de overheid niet te zwichten en blijven 1,6 miljard mensen op hun honger zitten. 1,6 miljard Chinezen… Het moet voor Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook, een natte droom zijn.