02/12/2012 – Het aftellen kan beginnen…

‘The Solar Challenge Adventure Tour’: zin of onzin?

Vandaag, exact over 6 maand of 180 dagen om precies te zijn, wordt het startschot gegeven van ‘The Solar Challenge Adventure Tour’. Het begin van een nieuwe episode uit mijn leven dat ook wel eens uw leven grondig kan veranderen.

Het doel is gemeenzaam bekend: op één jaar tijd de afstand van de omtrek van de aarde (40.075 km) overbruggen met een zonne-fiets. De aarde is mijn speelveld, de zon mijn fietskompaan.

De fiets, een tandem, wordt in de eerste plaats voortbewogen door spierkracht, wilskracht en volharding. In tweede instantie reken ik op extra ondersteuning door 3 of misschien zelfs 4 fotovoltaïsche zonnepanelen die ik meezeul. In dat opzicht worden de komende maanden cruciaal. Eerstdaags wordt de fiets, een Hase Bike Pino Tour, geleverd en kan de ombouw beginnen. De voorbije maanden heb ik voor het technische luik heel wat mogelijke pistes overlopen. Na lang beraad heb ik uiteindelijk beslist om in zee te gaan met de ingenieurarchitect Raf Van Hulle. Deze jonge man uit Mechelen is zich al een aantal jaren aan het verdiepen in het wereldje van i-biking en heeft een eigen concept ontworpen, the solarwind. Zijn knowhow zal aangewend worden om de tandem om te bouwen tot een heuse solar-shuttle.

Om mijn route definitief vast te leggen en uit te stippelen zal ik de komende weken een aantal mensen opzoeken die vertrouwd zijn met een reeks landen die ik wil doorkruisen. Het grote struikelblok zal onvermijdelijk de visum aanvragen worden. Ook de taalbarrière kan de tocht extra bemoeilijken, al probeer ik daar enigszins een mouw aan te passen. Sinds kort ben ik gestart met een cursus Russisch en zal mijn aanwijsboekje mijn reisbijbel worden tijdens de ganse tocht.

Mijn zoektocht naar sponsoring zit er nagenoeg op en ik bedank nu al van harte de mensen of bedrijven die -ondanks de economische crisis- me toch een duwtje in de rug willen geven om het project te doen slagen. Maar er is meer… ‘The Solar Challenge Adventure Tour’ kan alleen maar een succesverhaal worden dankzij uw medewerking! Neen, ik vraag geen financiële steun van u, maar wel moed, doorzettingsvermogen, zin voor avontuur, flexibiliteit, ruimdenkendheid, … U krijgt de kans om een hoofdstuk mee te schrijven aan dit uniek avontuur door een stuk mee te fietsen. Dit kan exclusief op de vertrekdag, zondag 2 juni 2013, maar ook vanaf halverwege september 2013 tot en met juni 2014. Hoe dit precies in elkaar zit, wordt binnenkort gecommuniceerd op de website.

En tot slot misschien nog een misvatting uit de wereld helpen. Met mijn project wil ik niet rond de aarde fietsen, omdat dit zou impliceren dat ik minder ecologische transportmiddelen (vliegtuig, auto, …) moet gebruiken. In de eerste plaats wil ik met mijn project (de afstand van de omtrek van de aarde fietsen) mensen sensibiliseren en wakker schudden. Als we nu niet ons gedrag t.a.v. het klimaat wijzigen, dan is alles een maat voor niets geweest.

En ja, ik hoor al de criticasters onder jullie al luidop denken: ach naïeve jongen toch… Je uitsloven voor een betere en mooiere wereld, terwijl op dit moment twintigduizend man naar het grote klimaatfestival in Qatar vliegen. Daar heb je een punt in of toch ook weer niet. Moet je wegblijven uit een klimaattop omdat je er niet per fiets naartoe kunt? Moet je naar de oorlog trekken zonder geweer, omdat je gekant bent tegen geweld? Nick Balthzar maakte in zijn recente column een mooie vergelijking. “Voor het WK voetbal zijn dik 3 miljoen man besjaald komen aanvliegen. Geen keffer over horen blaffen. … Maar politici, wetenschappers, journalisten, activisten… die zich twee weken het evenwicht van onze wankelende planeet aantrekken. Misschien is het niet volslagen onzinnig.” Een jaar lang fietsen voor een beter klimaat lijkt me ook niet volslagen onzinnig…

4 gedachten over “02/12/2012 – Het aftellen kan beginnen…

  1. Great web site you have got here.. It’s difficult to find high quality writing like yours these days. I really appreciate people like you! Take care!!

  2. Je moed is erg te bewonderen, mijn volledige steun in je project . Het ga je goed.

  3. Grégory, volmondig akkoord.
    Vandaag toepasselijke quote van Mahatma Gandhi gehoord op radio 1 :“Be the change you want to see in the world.”
    Grt
    John

Reacties zijn gesloten.